Wat kan jij leren van laaggeletterden?

Lezen en schrijven, ik ben er dol op al zo lang als ik me kan herinneren. Het lijkt me verschrikkelijk niet of moeilijk te kunnen lezen. Woorden en zinnen niet te begrijpen. Toch zijn er 1,3 miljoen Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar die wel moeite hebben met lezen en schrijven. 1,3 miljoen!

Digitaal handig zijn
Deze informatie komt van de stichting Lezen en Schrijven. Laaggeletterden lopen iedere dag tegen problemen aan. Bij de gemeente, het UWV, de bank. In deze maatschappij moet je digitaal handig zijn en ook dat is lastig voor veel mensen. Zo raak je steeds verder achterop.

Zijn laaggeletterden jouw klanten?
Ja zal wel denk je? Maar misschien zijn laaggeletterden wel klant bij jou. Zo maak ik bijvoorbeeld een nieuwsbrief voor een tandartsenpraktijk en hou ik er rekening mee dat mensen die moeite hebben met tekst, de nieuwsbrief óók fijn vinden om te lezen. Al scannen ze maar de titels en de tussenkopjes.

Of jouw klanten hebben weer met laaggeletterden te maken. Zo heb ik onlangs een flyer geschreven voor mensen die moeite hebben met lezen. Om ze te activeren naar een bijeenkomst te komen.

Hoe bereik je dan mensen
Hoe bereik jij mensen die door wat voor oorzaak dan ook moeite hebben met teksten? Ik denk aan filmpjes, foto’s. Logisch maar daar komt bijna altijd ook tekst bij kijken, bijvoorbeeld bij de voice-over of ondertiteling. Dus woorden zijn onmisbaar.

Hoe maak je jouw tekst makkelijk te lezen?

  • met korte zinnen van maximaal 10 tot 12 woorden per zin
  • korte alinea’s van maximaal 4 tot 5 zinnen
  • veel tussenkopjes
  • veel witregels
  • veel opsommingen
  • afwisseling van tekst en beeld
  • geen moeilijke woorden of jargon
  • spreektaal gebruiken

Je snap het al, ook mensen die minder moeite hebben met lezen, vinden dergelijke teksten fijn. Echt waar.

Simpel zonder kinderachtig
Simpel schrijven dus. Zonder kinderachtig te doen. Het kan.

Wil je meer weten? Of heb je een tekst die bedoeld is voor laaggeletterden en wil je er een check op?

Neem contact op.

Geen reactie's

Geef een reactie