Netwerken is best een beetje eng, of niet?

netwerk blog tekstnomadeSinds ik voor mezelf ben begonnen ga ik regelmatig naar netwerkbijeenkomsten. En wat nog verbazender is voor wie mij kent: ik vind het nog leuk ook. Ik ontmoet altijd weer gepassioneerde ondernemers. We horen elkaar aan en proberen elkaar te helpen.

Ik heb ervaren dat netwerken ook een kunst is en sommigen vinden het ‘best een beetje eng’. Hier wat adviezen die jou over de drempel heen kunnen helpen.

• Ga er niet heen met de gedachte klanten te vinden, dan kom je irritant over, niemand houdt van harde salespraatjes zeker niet als direct visitekaartjes in je handen worden gedrukt.

• Ga naar een netwerkontbijt, -lunch, -borrel met een doel zoals ‘ik ga voor 2 of 3 interessante gesprekken met interessante mensen’. Als je je doel hebt bereikt mag je naar huis. Mag, hoeft niet.

• Ga in gesprek met de insteek: wat kan ik voor jou betekenen, hoe kan ik jou helpen. Ik heb onlangs ter plekke een korte tekst beoordeeld en iemand een advies gegeven. Gewoon omdat het kan en ik dat leuk vind. Mensen onthouden dat.

• Geef oprechte aandacht aan mensen tijdens een gesprek. Door goed te luisteren en dóór te vragen. Dat vinden mensen fijn en maakt het gesprek beter. Iedereen praat graag over zichzelf. En wanhoop niet, ook jij komt aan de beurt.

• Heb je elevator pitch klaar móchten mensen ernaar informeren.

• Je pitch is niet zozeer ik ben of ik doe… maar: ik help anderen met… en waarmee kan ik jou helpen?

• Daarna pas je visitekaartje, eventueel. Ik benader mensen waarmee ik visitekaartjes uitwissel snel na de bijeenkomst via LinkedIn en dan altijd met een persoonlijke boodschap waarin ik onze interessante gesprek noem.

Wat is jouw supertip om meer uit je netwerkbijeenkomst te halen?

Geen reactie's

Geef een reactie