Duidelijke taal levert geld op

testament-blog-september-2016

Wow wat staat daar nou? Wat wordt hier bedoeld? Even geleden moest ik wat offertes bij notarissen opvragen. Tjonge wat een pittige kost qua teksten. Eigenlijk om niet doorheen te komen. En dan ben ik nog wel een geoefende lezer.

Neem een kijkje in de keuken van een notaris. Twee zinnen uit een offerte:

In deze laatste bedragen zijn begrepen de recherchekosten van VIS en de curatele- huwelijksvermogens- en insolventieregisters. Bij een zogenaamde tweetrapsmakingstestament met erfgenamen onder opschortende voorwaarde rekenen we eenzelfde bedrag per erfgenaam onder opschortende voorwaarde.

Wat is er precies mis met dit stukje tekst

  • Moeilijke woorden als VIS, insolventieregister, tweetrapsmakingstestament. De betekenis hiervan werden verderop in de tekst ook niet uitgelegd.
  • Passieve zin: in deze laatste bedragen zijn begrepen..
  • Beginnen met een bijzin: Bij een zogenaamde …. onder opschortende voorwaarde rekenen we..
  • Lange zinnen: de 2e zin.
  • Fout woordgebruik: zogenaamde, in deze laatste bedragen zijn begrepen.
  • Denken vanuit de notaris in plaats van de klant: rekenen we.

Dat kan anders en beter. En nog steeds juridisch verantwoord. Hoe zou ik dit aanpakken?

Zin 1: Het bedrag is inclusief onze onderzoekskosten bij de zogeheten curatele-, huwelijksvermogens- en insolventieregisters. In onze woordenlijst vindt u uitleg over deze begrippen.

Zin 2: U betaalt bij een tweetrapsmakingstestament een x bedrag per erfgenaam. Daarbij gelden opschortende voorwaarden zoals xxx. [met linken naar uitleg van die moeilijke woorden]

Korter en begrijpelijker, dat kan dus ook. Volgens mij nog steeds juridisch verantwoord. Dat dat kan bewijst de HEMA notarisservice. Ze adverteren zelfs met Je krijgt een testament van de notaris in begrijpelijke taal.

Ik durf te wedden dat de HEMA hiermee extra klanten trekt. In ieder geval geïnteresseerden. Duidelijke taal levert dus geld op.

En hé, ik wil niemand de grond inboren, of reclame maken voor dat ene warenhuis, maar wel aandacht voor ingewikkelde teksten die zeker makkelijk leesbaar kunnen.

Vind jij het bijvoorbeeld ook lastig om bijvoorbeeld je algemene voorwaarden prettig leesbaar te krijgen? Ik heb al een aantal keer algemene voorwaarden herschreven voor ondernemers. Neem contact met me op dan laat ik wat voorbeelden zien.

Geen reactie's

Geef een reactie