Deze 3 woorden kunnen echt niet meer

Weet je dat je potentiële klanten afstoot door verkeerd woordgebruik?

Jouw klanten haken af als ze weer zo’n cliché tegenkomen. Misschien lezen ze niet meer verder en dat zou zonde zijn toch? Spreken we af in ieder geval deze 3 woorden af te schaffen?

Kriebelwoorden top 3

  1. Middels. Brr, mijn nummer 1 kippenvelwoord. Middels is populair bij makelaars valt me op: verwarming en warm water geschieden middels de CV-combiketel. Gebruik liever woorden als via, met, door. Gewoon zoals je het zegt dus. Het Genootschap Onze Taal is het gelukkig voorzichtig met me eens.
  1. Klantgericht. Nogal wiedes. Als je je niet op klanten richt op wie dan wel? Laat maar zien dan op je website in plaat van alleen benoemen. Een holle term die helemaal is uitgekauwd.
  1. Transparant. Lees je veel, maar doen ho maar. Ben je gek zeg. Ook weer practise what you preache.

Deze 3 woorden staan natuurlijk symbool voor andere woorden die net zo cliché zijn. Ik had met gemak nog tientallen voorbeelden kunnen geven.

Maar welk woord dan?

Middels staat voor voorzetseluitdrukkingen, dat zijn uitdrukkingen als door middel van, ten behoeve van, aan de hand van. Je vervangt ze met woorden als via, door, met. Maakt je zinnen beter leesbaar en korter.

Klantgericht, transparant, proactief, je kent het wel. Het zegt echt niks meer. Vermoei je lezers er niet mee. Geef gewoon concrete voorbeelden hoe je met klanten omgaat.

Met referenties op je site bijvoorbeeld. Kan ik je bij helpen, met korte interviewtjes met jouw klanten. Dit deed ik onlangs voor een zelfstandige professional in de gezondheidszorg. 

Clichévrije teksten

Je klanten worden blij van frisse zakelijke communicatie. Ze begrijpen je. En ze willen graag met jou aan de slag.

Wil jij ook een clichévrije klantcommunicatie? Neem contact met me op.

2 Reactie's
  • Kees van de Wiel
    Geplaatst op 14:27h, 02 mei

    Hierbij nog een paar dooddoeners:
    “Duurzaam” en dan met name gesignaleerd in combinatie met “ondernemen”. “Duurzaam” is een sticker geworden die je nagenoeg overal op kunt plakken, als het toevallig zo uitkomt. Heeft totaal geen voeten in de aarde.
    En dan “oprecht”; liefst in gezelschap van “bezorgd”. Want stel je voor dat je ‘slechts’ gewoon bezorgd bent. Die toevoeging “oprecht” maakt het geheel bij voorbaat al verdacht natuurlijk.

  • Ellen Blok - Tekstnomade
    Geplaatst op 11:46h, 19 mei

    Bedankt Kees, voor je reactie. Vooral het woord duurzaam zegt weinig tegenwoordig, containerbegrip geworden.

Geef een reactie