Oeroude schrijftips

typemachine-jaren-70

Denk verlegen plattelandsmeisje op de havo in het dorp. De enige les die zij écht leuk vindt, is Nederlands. Want daar mag ze schrijven, krijgt ze tijdschriften en schrijftips. Dat meisje was ik.

Die tips gebruik ik nog steeds. Echt? Ja echt.

Ze gelden nog steeds. Ook in deze online wereld. En dankzij die leraar Nederlands doe ik nu wat ik doe. Eeuwig dankbaar.

Tips voor frisse teksten:

  • Gebruik maximaal drie, liefst twee, werkwoorden per zin. Lukt niet altijd, maar let er wel op. Als je merkt dat je zin veel werkwoorden telt, splits de zin dan op in 2 zinnen. Of herschrijf de zin zonder de saaie werkwoorden genoemd in tip 2. Want zinnen met veel werkwoorden lezen lastig.
  • Vermijd zoveel mogelijk de werkwoorden zijn, worden en zullen. Dat zijn saaie en passieve werkwoorden, ze doen maar weinig in het hoofd van je lezer. Beter is het actieve werkwoorden te gebruiken die concreet zijn. Zoals gebruiken, vermijden, schrijven, slenteren, werken, begrijpen, klikken. Die woorden zetten het brein van je lezer aan het werk.
  • Blijf lezen, want lezers schrijven beter. Ja ook dat is een schrijftip! Lezen helpt jou in ieder geval een gevoel voor taal te krijgen.

Voor mij zijn deze adviezen zo vanzelfsprekend dat ik tot nu niet had bedacht ze te delen.

Ik ben benieuwd naar wat bij jou is blijven hangen van je schooltijd. Wat je nog steeds gebruikt in je werk. Weet jij het nog?

Geen reactie's

Geef een reactie